Na de eerste socialisatieperiode, die rond de twaalf weken is afgelopen, komt nog een tweede socialisatieperiode, die ongeveer tot een leeftijd van een half jaar duurt. Deze fase wordt ook de angstfase genoemd. Was puppy eerst heel onderzoekend, zal nu het wijkgedrag toenemen. Ineens wordt bij voorbeeld een vuilnisbak, die er gisteren nog niet stond, eng. Doe dan gewoon alsof er niets aan de hand is, maar geef je pup de ruimte en de tijd, die hij nodig heeft, om uit te vinden, dat deze vuilnisbak helemaal niet eng is. Dwing hem nooit! Maak je bocht erom heen een beetje groter, en laat je puppy desnoods aan je andere kant lopen, zodat jezelf tussen de vuilnisbak en de hond in loopt.

In deze tijd moeten al die ervaringen die je pup in de eerste solicitatiefase heeft gemakt, nog een of het liefst meerdere keren herhaald worden. Dat werkt dan als een bevestiging. Eigenlijk een beetje als bij een computer. Hier moet je ook alsmaar dingen bevestigen .Om bij de vergelijking met de gereedschapskist te blijven: het gereedschap werkt pas goed, als de ervaring nog een of meerdere keren is herhaald en weer tot een positieve ervaring heeft geleid.

Zijn deze stappen goed doorlopen, is de hond later ook in staat te generaliseren. Dat wil zeggen, als hij het station in Hilversum heeft leren kennen, weet hij zich ook raad met het station in Amersfoort. Tuincentrum Overvecht of Intratuin, het maakt niet meer uit. Hond denkt: hé, dat komt me bekend voor. Hier was het leuk!

Dus: herhaling is het toverwoord!

Maar nu nog een verschijnsel, dat jullie vast wel bekend voorkomt: de gekke vijf minuten.

Het gebeurt meestal aan het einde van de middag. Ineens doet puppylief alles wat de lieve Heer verboden heeft. Er wordt door de kamer gescheurd alsof het het circuit van Zandvoort is, gladde vloer of niet – het maakt allemaal niets uit. Dat is het gevolg van alle prikkels, die overdag op de hond hebben ingewerkt. Ineens was het hondehoofdje vol en kon er geen prikkel meer bij.

Eigenlijk weer een beetje als bij een computer. Ze hebben een ‘error’. Om ze te ‘resetten’, hebben ze gewoon rust nodig. Wacht een ogenblik af, waarin ze net niets stouts doen, en breng ze met iets lekkers naar de bench. Deurtje dicht en je zult zien, het ‘monster’ gaat slapen en wordt weer wakker als lieve pup.

Dus: bewaar je geduld!