Door hondenogen gezien, is corona een ideale situatie. De baasjes blijven lekker thuis – dus geen lange dagen meer alleen. Ook is er menige hond, die van de anderhalve meter afstand het liefst een wet voor altijd zou willen maken! Onze Duitse Herder Jessie is nog steeds verbaasd, dat ineens iedereen haar begrijpt en keurig op afstand van het vrouwtje blijft!

Maar is zich ook elke hondeneigenaar bewust ervan, dat alleen blijven een vaardigheid is, die je ten eerste moet aanleren en ten tweede moet onderhouden? Na een periode van veel samen thuis zijn, is het zeer aan te raden, om het alleen zijn stapsgewijs weer op te bouwen.

Wat er kan gebeuren, als je dat niet doet? Even een voorbeeld: jullie gaan weer ’s morgens vroeg de deur uit naar je werk, net als vroeger. Hondje is al uit geweest, maar toch net iets korter als in coronatijden. Na een paar uur is hondje uitgeslapen, heeft zijn kong leeg geknabbeld en vindt het lang duren. Het was toch wel erg gezellig zo samen de laatste tijd. Woef! Maar oké, dan wacht ik nog een beetje. Na nog twee uurtjes woef, woef! En toevallig rijden jullie net de straat in. Ohhh, gelukkig, ik hoor de auto aankomen! Zo, dat werkt! Woef, woef, woef en de auto met de baasjes komt eraan. Dat ga ik morgen weer proberen!

En, je voelt al wat de uitkomst is. Zo snel kan het gaan. Binnen de kortste keren gaat je hond blaffen, als je niet thuis bent. Hond niet blij, jullie niet blij en de buren ook niet blij!

Dus bouw het weer langzaam op. Problemen voorkomen is beter als ze later te moeten oplossen.

Maar, zoals altijd, is ook hier weer een ’maar’. Begin er niet mee tijdens de jaarwisseling. Nu is de kans op onverwachte knallen wel heel groot, ook al is het algehele vuurwerk verboden. Geluidsgevoelige honden kunnen hiervan schrikken en misschien jullie steun nodig hebben.

Dus wees over Oud en Nieuw een trouwe steun en toeverlaat en begin het Nieuwe Jaar met het goede voornemen jullie hond langzaam te laten wennen aan het alleen zijn.

Fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar gewenst!

Gabi van Hall

Gedragstherapie voor honden

gabivanhall@gmail.com